Írások: Nők, szüljetek!

2013 04.05 – Népszabadság online

 

Kiss Noémi: Nők, szüljetek!

Plakátanyaság, na, tessék, meg lettünk szólítva. Libabőrös anyatestek, hová szaladtok, menekültök a szülés terhe elől? Rakjatok inkább fészket, meleg, puha biztonság vár rátok, a boldogság elemi ösztönkészlete.

Mit tehet egy nő, ha felszólítják a gyerekvállalásra? Miért kell szülnie, vagy még többet szülnie, ha van egy-két diplomája? Rendkívül ellentmondásos a magyarázat, és egyáltalán nem logikus. Mindenkor jó ügy a gyerek, ebben senki sem kételkedik, legfőképp az anyák. Csak hát a rideg való, az ne fázna, magányosan, kicsit szégyenkezve. A szülési vágy és a szülés valósága fényévekre, két külön bolygóként keringenek a világűrben, ez ma mérhető valóság.

Kijártam az első három év anyaiskoláját. Csecsemőink rózsaszínek és puhák, jó odanyomni hozzájuk az arcomat. Senki sem kétli, gyerekszagban élni jégzajlás, boldogságsikoly. Senki sem hiszi, hogy nincs szüksége a társadalmi halmaznak még több drogelemre, gyerekekre, kacajra, mesékre. Csakhogy az anyaság lehet bezzeg anyaság, bosszantó teher, számtalan gát és álmatlan éjszaka. Fájós hát, átsírt etetés, kifacsart mellbimbók, gyerekbetegségek, rohanás, pénztelenség. Egészségügy, óvodaügy, iskolaügy. Ez a magyarázat, ezért (sem) szülnek a nők, és még ezer okuk van.

tovább »

 



Comments are closed.