Írások: Úszógyerekek

2013. október 17. – Műút online

 

Kiss Noémi: Úszógyerekek
1982 — kapok egy képet a mailen. „Nagyon jó eredményeket értek el.” Rajta vagyok, az alsó sorban, nincs odaírva a nevünk, a lányok neve lemarad. Még a piros-fehér csapattréninget sem kaptuk meg. A Spartacus („szpari”) fiúcsapata és Turi György áll mögöttünk, milyen kedves, bíztató, a fiúk vállát fogja.

Majd ha kiérdemlitek, ti megkapjátok. Lányok, ússzatok, fussatok, nyomjátok az erőnlétit, és lesz mackótok. Piros-fehér csapatmackót akarok: futok, úszok, megy az egy medencehossz levegővétel nélkül, gumikötelezek, kapok tockost, botot, ügetek. Piros az arcom, sírok, a vízben nem látszanak krokodilkönnyek, ezért jobb úszónak lenni, mint pl. tornásznak.

Ott ülnek a lányok is, alul, guggolnak. Névtelenül, otthoni ruhában. Barátnők. Sorstársak, soha nem voltak ilyen barátságaim azóta sem, ez a test barátsága, nem mondtuk sosem, a barátnőm vagy, olyan nyilvánvaló volt, hogy együtt veszünk levegőt, és mindenkinek fáj a verés. Izolált világ, az uszoda ketrece mögül néz, itt egészen más törvények uralkodnak. Erős, férfias törvények, úgy, hogy a fiúk is bőgnek eleget, mikor a vécében verést kapnak. És a lánybarátságoknak is irtó súlyuk lesz. Aki áruló, kiközösítik, közös ellenség az edző: Uborka=Turi György, és az edzésnapló: elloptuk. Sosem árultuk be, aki tette, mert akkor többet nem lehetett volna ellopni.

Senki sem ül ott érdemtelenül a képen, bajnok lett a béka vagy a delfin korosztályos bajnokságon a Margit-szigeten. Ez volt akkoriban a legerősebb csapat. A fiúk már megkapták a Speedo felszerelést. A lányok csak várjanak szépen, míg sorra kerülnek, nekik még dolgozni kell, ők lassabban úsznak, hát várjanak.

tovább »

 

 

  • uszok
  • uszo_2


Comments are closed.